Næste udsendelse:

TV i dag

 • 23:30Drømmejobbet - Anlægsgartner (G)Siden Maria Hansen fra Slagelse var lille har hun været vild med at være udendørs og rende rundt og rode med ting og sager. I dag er Maria 19 år og godt i gang med at uddanne sig til anlægsgartner. Et valg, hun ikke et sekund har fortrudt.
 • 00:0019.30Nyheder (G)
 • 00:15Christiansø i 70’erne og 80’erne - Sennepsgas i nettet og bal på Månen (G)En fisker får en sennepsgasbombe i nettet, Georg Stage aflægger sit årlige besøg og der er julebal på Månen. Det er blot nogen af de begivenheder Nexøs nu afdøde borgmester Preben Holm Jensen har fanget med sit private smalfilmskamera, da han i 1970’erne, 80’erne og 90’erne besøgte Christiansø. Hans Sachs, der er vokset op på Christiansø fortæller ind over billederne i dette første af to programmer.
 • 00:35Bornholm knokler - Marinehjemmmeværnet (G)De er frivillige og klar når nøden er størst. Marinehjemmeværnet på Bornholm er med til at hjælpe nødstedte på havet og i dette afsnit af Bornholm Knokler er vi taget med ud for at se, hvad de egentlig laver i farvandet omkring Bornholm.
 • 01:05Verdensklasse - UNESCO's verdensarv 1:4 (G)I det første program om den syd- og sønderjyske verdensarv kommer vi med til bryllup i Brødremenigheden i Christiansfeld. I Jelling indvies i en attraktion, og ved Sneum Sluse er fugleentusiaster på udkig efter vadehavets juveler.
 • 01:25Drømmejobbet - Anlægsgartner (G)Siden Maria Hansen fra Slagelse var lille har hun været vild med at være udendørs og rende rundt og rode med ting og sager. I dag er Maria 19 år og godt i gang med at uddanne sig til anlægsgartner. Et valg, hun ikke et sekund har fortrudt.
 • 01:55Månedens foredrag - Finn Ole Nielsen (G)Finn Ole Nielsen, chefarkæolog ved Bornholms Museum, fortæller om årets gang i den arkæologiske afdeling.
 • 02:45Bornholm knokler - Havopmåler (G)Skibet hedder Jens Sørensen og det har i flere år sejlet zigzag og frem og tilbage ved den bornholmske kyst. Jens Sørensen har nemlig opmålt havbunden rundt om Bornholm. Vi fik lov til at komme ombord og se hvordan livet er ombord på skibet med det underlige sejlemønster.
 • 03:30Mens du sover (3:12) (G)Vi er taget på natreportage for at møde nogle af dem der arbejder, mens du sover.
 • 04:00Vild Med Dyr - Elg, pelikan, papegøje (G)I denne uge står den på dyreflytning i Ree Park. Vi skal have fat i det helt tunge skyts når vi skal have flyttet en elgtyr fra den ene ende af parken til den anden.
 • 04:30Nationalpark Thy (39:52) (G)Naturprogram fra Nationalpark Thy
 • 05:00Stafetten - Sidsel Jespersen (G)Sidsel Jespersen er flyttet tilbage til Bornholm med mand og to børn. Hun har taget en uddannelse ovre og har boet i Jylland og i udlandet. Hun bliver nu tredje generation i Jespersen-familien på Bornholms Valsemølle i Aakirkeby.

Forskere fanger små torsk og masser af affald

Torskebestanden er fortsat presset i Østersøen. Det viser undersøgelser med havundersøgelsesskibet Dana, hvor man ikke kun får små torsk i nettet. Trawlet er også fyldt med affald.
Havundersøgelsesskibet Dana fra DTU Aqua har været på sit årlige efterårstogt i Østersøen ved Bornholm. Og på dækket ligger der en stor bunke affald, som er blevet fisket op i forbindelse med de videnskabelige undersøgelser.

- Det er sørgeligt at se, når man er ude på havet, hvor meget skrammel der stadig bliver smidt i havet, siger Marie Storr-Paulsen, der er togtleder ombord på havundersøgelsesskibet Dana.

De trawler efter torsk, men får meget andet i garnet. Blandt fangsterne er dæk, oliefiltre, fiskegarn, tønder og dåser med skibsmaling, plastic, glas, kabler og en enkelt damesko. For blot at nævne nogle af emnerne i den store bunke på dækket.

- Der har jo været meget fokus på plastic, men det er meget andet end plastic, som bliver smidt ud i havet. På mange måder vil jeg sige, at den her (skibsmaling, red.), den er noget værre for fiskene og for livet på havbunden, end noget plastic er, siger Marie Storr-Paulsen.

Affaldet bliver nu bortskaffet på rette vis.

- Det er først inden for de senere år, at vi systematisk er begyndt at registrere det skrammel, som vi finder derude. Det gør vi på alle vores togter, og det gør man internationalt for at begynde at få et overblik over, hvad det i virkeligheden er, der ligger ude i havet, siger Marie Storr-Paulsen.

Torsken er fortsat presset i Østersøen
Undersøgelserne af torsken har vist, at fiskene, som det også har været tilfældet ved tidligere fund, fortsat er meget små.

- Vi skal ikke mange år tilbage, før der faktisk var en del store torsk i en rigtig fin kondition her i Østersøen, så det er en meget hurtig udvikling, i hvert fald i biologiske sammenhænge. Det er ret trist at kigge på, siger Marie Storr-Paulsen.

Efterårets togt i Østersøen viser også, at et iltfattigt område øst for Bornholm er blevet større. På et område der svarer til to gange Bornholms areal er der nu ingen ilt på bunden. Og dermed heller ikke nogen af de bunddyr, som torsken lever af.

- Grunden til, at torsken er så tynd og i så dårlig kondition som vi ser her i Østersøen; dér har vi tre forskellige hypoteser. Det er de dårlige iltforhold, som der er i Østersøen. Det er manglende fødeemner for torsken. Og så er det de her parasitter, som kommer fra sælerne, som alle tre nok indvirker på, at torsken har det dårligt, siger Marie Storr-Paulsen.

Fiskeriet har også en betydning, men det er ifølge togtleder Marie Storr-Paulsen ikke den primære årsag til, at torsken har det så dårligt i Østersøen i øjeblikket.

- Fiskeri har også en betydning for, hvordan fiskebestandene har det, men i øjeblikket er det sådan i Østersøen, at de naturlige årsager, og her taler vi sæler, ilt og føde, er mere betydende end fiskeriet, siger Marie Storr-Paulsen.


Aktuelle programmer på Play